Vesakhälsning från Sveriges buddhistiska gemenskap

Buddhister över hela världen firar en av de största och viktigaste buddhistiska högtider på året – Vesak, som i år infaller den 7 maj 2020. Datumet kan dock variera något beroende på buddhistisk inriktning.

Vi på SBG sänder våra hjärtliga gratulationer i samband med Vesakfirandet. Trots den svåra pandemin som just nu rasar runtom i världen kan vi genom att hedra Buddhas liv och följa hans exempel utveckla kunskap, medkänsla och sammanhållning. Vi kan ta lärdom av denna tuffa utmaning för att komma visare och starkare ut ur den.

Vesak firas till minne av Buddhas födelse, uppvaknande och parinirvana. Av de tre händelserna anses Buddhas uppvaknande vara mest betydelsefullt, eftersom det innebär början till den buddhistiska läran, som nu kan utövas av buddhister i hela världen. Vesakdagen infaller på fullmånedagen under den femte månaden enligt månkalendern.

Inom Theravada- och Vajrayanatraditionerna firas alla tre händelserna samtidigt, medan inom Mahayana i Östasien firas enbart Buddhas födelse. Buddhas uppvaknande och parinirvana firas vid andra tidpunkter under året.

Under denna stora högtid besöker buddhister tempel och kloster för att delta i meditationer, ceremonier och retreater. Lekmännen tar med sig blommor, ljus och rökelse som offergåvor till templen. De lämnar också mat och andra offergåvor till munkarna och nunnorna i klostren. Man skickar ibland vykort till varandra med bilder på händelser från Buddhas liv och ägnar sig särskilt åt att kontemplera kring och införliva den buddhistiska läran i sitt vardagsliv.

Må alla varelser vara lyckliga, må alla vara skyddade, må alla finna frid och glädje i sina hjärtan!